20ÓZE20: Szilágyi Gyula orgonakoncertje

vas15nov16:00vas17:3020ÓZE20: Szilágyi Gyula orgonakoncertje

A rendezvény részletei

A járványügyi rendelkezések értelmében a koncert csak
online látogatható az Ókécskei Zenés Esték facebook oldalán:

https://www.facebook.com/okecskeizenesestek

______________________________________________________________________
Szilágyi Gyula
1988 és 1999 között Amszterdamban az akkori nevén Amszterdami Sweelinck Zeneakadémián tanult orgona- zongora- és egyházzene főtanszakokon. Mesterei voltak többek között Jacques van Oortmerssen és Hans van Nieuwkoop (orgona), Jan Marisse Huizing (zongora), Paul van Nevel (Régi Zene). Amszterdami évei alatt, művészi és tanári diplomái mellett felsőfokú gyakorlati egyházzenei képesítést is szerzett. 1999-ig, az amszterdami Vondelpark-i református Park-templom (ma Orgelpark néven hangversenyterem) kinevezett orgonistája volt. 1999-től 2011-ig a portugál Algarvén, majd a spanyolországi Andalúziában, illetve Extremadurában élt, tanított, hangversenyezett. Orgona-, zongora- és kamarazene- tanárként működött többek között a Faro-i, Tavira-i, Lagos-i, Portimão-i és a Cáceres-i Konzervatóriumokban. Az Ibériai-félszigeten orgonarestaurátori munkában is részt vett Gerhard Grenzing S.A. cégénél a Baeza-i (Jaén provincia) Santa María y San Andrés templom historikus orgonájának, valamint Manuel Luengo Flores (Jerez de la Frontera, Cádiz provincia) orgonaépítőnél a Sevilla-i Jesús del Gran Poder bazilika orgonájának és a Villafranca de los Barros-i (Badajoz provincia, Extremadura) Nuestra Señora de la Coronada templom historikus orgonájának restaurálásában. 2004-ben az Innsbruck-i Paul Hofhaimer régi-zenei improvizációs és interpretációs Orgonaverseny döntőjének résztvevője volt. Magyarországra való hazatelepülése után jó néhány zeneiskola zongora-, ill. orgonatanára volt, számos hangversenyt, interpretációs kurzusokat, 2015-ben a LFZE Egyházzenei Tanszékén J. P. Sweelinck orgonaművészetéről doktoriskolai szemináriumokat is tartott. 2015-ben az Aeris orgonaépítő cég felkérésére a Gazdagréti Szent Angyalok Plébániatemplomban épült 18.szd-i kasztíliai kópia-orgona projektjében kamatoztatta az Ibériai-félszigeten megszerzett tapasztalatait. 1983 óta tagja a Deák téri evangélikus templom Lutherania énekkarának Dr. Kamp Salamon és 2012 óta a Pesti Ferencesek Greccio reneszánsz polifón énekegyüttesének dr. Kecskés Mónika művészeti vezetése alatt. 2016 őszén a Liszt Ferenc Zenei Egyetem Doktori Iskoláján zenei előadóművészet témakörben cum laude DLA doktori fokozatot szerzett. Disszertációjának témája „A Batalla – egy műfaj élete az ibériai orgonaművészetben”. Mestermű-hangversenye a fentebb említett gazdagréti kasztíliai orgonán hangzott el 2016 októberében. Szilágyi Gyula 2014 óta a Nyíregyházi Egyetem Zenei Intézetének adjunktusa és 2015 óta pedig pedig a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának orgonatanára.

Az Ókécskei Zenés Esték 20 éves jubileumi évada TOP-7.1.1-16-H-120-3 azonosítószámú, „Hagyományos, kulturális és közösségi rendezvények, rendezvénysorozatok szervezése” helyi felhívás keretén belül valósul meg.

Mindenkit nagy szeretettel várunk!

Idő

(Vasárnap) 16:00 - 17:30

Helyszín

Református templom, Tiszakécske

6060 Tiszakécske Templom tér

Szervező

Ókécskei Zenés Esték

Az Ókécskei Zenés Esték sorozat a tiszakécskei református templom orgonájának 2000-ben történt felújításával vette kezdetét Hegedűs Béla esperes-lelkipásztor kezdeményezésére azzal a céllal, hogy az új hangszer köré zeneértő lelki közösség is alakuljon. Tiszakécske lakossága azóta számos értékes egyházzenei áhítatnak és koncertnek lehetett fültanúja, melyeken hazánk és a világ jelentős orgonistái és muzsikusai irányíthatták a gyülekezet figyelmét az örökkévaló dolgokra, s mindezek teremtőjére: Istenre. A sorozat művészeti vezetésével Méhes Balázs orgonaművészt bízta meg a gyülekezet. Hangversenyeink ingyenesek, de a látogatók és a helyi vállalkozók hozzájárulhatnak a rendezvénysorozat költségeihez. További támogatóink: Tiszakécske Város Önkormányzata, Arany János Művelődési Központ és Városi Könyvtár, Álomfogó Alapítvány, Nemzeti Kulturális Alap, Duna Aszfalt Kft., Barack Thermal Hotel és Spa****, Tisza-parti Gyógy- és Élményfürdő, Andritz Kft., Bypol Bt., Ókécskei Csárda, Kristóf Márta mézesbábos, Kécske Nyomda Kft., SoósPress További információ: 20/551-3261
Cséplő Noémi 20/551-3261

Learn More

Virtual Event Details

Event has already taken place!