Ókécskei Zenés Esték: A Mediciek zenéje - A Custos Consort koncertje

vas20okt16:00vas17:30Ókécskei Zenés Esték: A Mediciek zenéje - A Custos Consort koncertje

A rendezvény részletei

A Custos Consort régizeneegyüttes hosszú idők óta fontos szerepet tölt be magyarországi régi-zene életben. Alakulásának pillanatától az úgynevezett régizene hiteles korhű, de napjaink igényeit is kielégítő előadásra törekszik. Változatos felállásával hangversenyeiken az egészen kis kamaraprodukcióktól a kamarazenekari felállásig hallhatja a közönség. A sokszor elfeledettnek hitt hangszerek, mint pl. a viola da gamba, blockflöte, vagy akár a középkori hárfa, vagy lantok teszik előadásaikat színes egésszé.

Repertoárja a korai reneszánsztól egészen a barokk korokon keresztül a klasszika baritonra és kamarazenekarra írt műveiig tart. Programjaikban prioritást élvez a késői középkor zenéje, valamint a viola da gambákra írt, a francia érett barokk kor kompozícióinak bemutatása.

Mivel az együttes repertoárja és hangszerelése megkívánja, ezért programonként változnak az együttes művészei, kihasználva annak a lehetőségét, hogy az aktuálisan játszott korszak legmeghatározóbb előadói kápráztathassák el a közönséget.

2009-ben megnyerte a kőszegi Kamarazenekari Fesztivál kiemelt Nagydíját. Tagjai számos CD felvételt készítettek a Hungarotonnal és más lemezkiadókkal. Koncerteztek már Magyarországon kívül Csehország, Németország, Ausztria, Svájc, Horvátország és India hangversenytermeiben. Több méltató kritika jelent meg hangversenyeikről és felvételeikről.

További információk olvashatók a Custos Consort régizene műhelyről a www.szaszvarosi.hu oldalon valamint az együttes facebook oldalán.

A Custos Consort régizene együttes tagjai:

Király Nóra – középkori hárfa, ének

Andrejszki Judit – csembaló, ének

Szászvárosi Sándor – viola da gamba

Sipos Csaba – ütőhangszerek

 

A programról:

A Medici család támogatásával számtalan műalkotás született meg a reneszánsz évtizedeiben. Ilyenkor elsősorban az építészeti, képző- és iparművészeti alkotásokra gondolunk. Pedig Toszkána hegyei-völgyei, lankái között fekvő városaiban megszületik az új reneszánsz életérzést, a humanizmus eszméjét megszemélyesítő zene is. Új kompozíciós technikák, zenei formák, hangszerelések adják az újdonságot a zenének.

A koncert programja két emblematikus Medici személy köré fókuszál: Lorenzo de’ Medici és Medici Mária, mint már II. Henrik francia király felesége, francia királynő.

Így műsor a korai itáliai reneszánsztól indul, a „Csodálatosnak” (Il Magnifico) nevezett  Lorenzo de’ Medici korától.

A humanizmus korában az új eszme természetesen hatást gyakorol a kor zenéjére is. A zeneszerzők, költők, gondolkodók csoportjából a „Florentie Camerata”-ból kerülnek ki az új zenei irányzatok, melyek sok szempontból is szemben állnak az előző egyház centrikus „középkori” gondolkodásmóddal. Nagyobb számban jelennek meg világi témák és a görög drámai stílus. Megszületik az első opera is.

A hangverseny végére Medici Katalinnal elhagyjuk mi is Itáliát, – kinek születése 500. évfordulóját ünnepeljük 2019-ben – hol II. Henrik oldalán Franciaország királynője lesz. Katalinnal királynővel a koncert programja is elutazik Franciaországba, Európa másik politikailag és művészeteket tekintve is meghatározó pontjára. A vallásháborúk sújtotta országban az uralkodói osztály pompájához a forrongások ellenére is hozzátartozott Párizsban is a művészetek pártolása, támogatása. Medici Katalin részben tragikusnak mondható élete ellenére is patrónusa volt a művészeteknek.

Az itáliai és francia vonalra felfűzött koncert programja:

Giulio Caccini

Barbara Strozzi

Vincenzo Galilei

Claude Gervaise

Adrian Le Roy

Francesco da Milano

és más szerzők dalai és táncai elevenítik Itália Francia ország e fennkölt korát.

A koncert híre a facebookon is megtalálható:

https://www.facebook.com/events/271533187116784/

A koncert a „TOP-7.1.1-16-H-120-3 – Hagyományos, kulturális és közösségi rendezvények, rendezvény sorozatok szervezése” kódszámú és elnevezésű helyi felhívás keretén belül kerül megrendezésre.

Idő

(Vasárnap) 16:00 - 17:30

Helyszín

Református templom, Tiszakécske

6060 Tiszakécske Templom tér

Szervező

Ókécskei Zenés Esték

Az Ókécskei Zenés Esték sorozat a tiszakécskei református templom orgonájának 2000-ben történt felújításával vette kezdetét Hegedűs Béla esperes-lelkipásztor kezdeményezésére azzal a céllal, hogy az új hangszer köré zeneértő lelki közösség is alakuljon. Tiszakécske lakossága azóta számos értékes egyházzenei áhítatnak és koncertnek lehetett fültanúja, melyeken hazánk és a világ jelentős orgonistái és muzsikusai irányíthatták a gyülekezet figyelmét az örökkévaló dolgokra, s mindezek teremtőjére: Istenre. A sorozat művészeti vezetésével Méhes Balázs orgonaművészt bízta meg a gyülekezet. Hangversenyeink ingyenesek, de a látogatók és a helyi vállalkozók hozzájárulhatnak a rendezvénysorozat költségeihez. További támogatóink: Tiszakécske Város Önkormányzata, Arany János Művelődési Központ és Városi Könyvtár, Álomfogó Alapítvány, Nemzeti Kulturális Alap, Duna Aszfalt Kft., Barack Thermal Hotel és Spa****, Tisza-parti Gyógy- és Élményfürdő, Andritz Kft., Bypol Bt., Ókécskei Csárda, Kristóf Márta mézesbábos, Kécske Nyomda Kft., SoósPress További információ: 20/551-3261
Cséplő Noémi 20/551-3261

Learn More