2020, október

vas04okt10:0011:00Hálaadó istentisztelet a templom felújításáért10:00 - 11:00 Református templom, Tiszakécske

A rendezvény részletei

„Szent e hely, légyenek szentek, Kik e házban megjelentek.” Nagy megújuláson esett át az idén 111 éves Tiszakécskei Református Templomunk az elmúlt időszakban. A Gondviselő Isten egyre több és több lehetőséget nyitott meg előttünk a templom renoválásának kapcsán. Miközben tavasszal be kellett zárni a templom kapuit a gyülekezet előtt, az ÚR megnyitotta számunkra a lehetőséget, hogy amikor már a járványhelyzet megengedi, méltó körülmények között térhessen vissza Isten népe e falak közé. Kezdődött azzal, hogy 2018 elején egy névtelen felajánlás érkezett 1.000.000. Ft értékben, hogy a templom csatornáját felújítsuk, mely igen rossz állapotba került az évek során. (Bár a Szentírásban a galamb a Szentlélek jelképe, nekünk mégis nagy fejtörést és kárt okoztak Istennek ezek a szárnyas teremtményei.) Az alap megvolt tehát a csatorna cseréjére, s ezen felbátorodva kértünk segítséget Tiszakécske Város Önkormányzatától, akik megítéltek számunkra 4.500.000. Ft támogatást e célra. Így a munka elkészülhetett ez év tavaszán. Köszönet érte az adakozóknak, és a városnak, valamint a munkát kifogástalanul elvégző Pesti Róbertéknek. Ezek után érkezett egy másik névtelen felajánlás 2.000.000. Ft értékben a templombelső felújítására. Eddig omladozó, salétromos falak, megkopott, megrongálódott padok látványa fogadta az istentiszteletre érkezőket. Úgy tűnt van esély ennek megváltoztatására. A gyülekezet adományaként összesen érkezett e célra: 593.000. Ft; valamint a Szíjj László és családja, a DUNA BONUM ALAPÍTVÁNY felajánlása 5.000.000. Ft értékben. Köszönettel tartozunk minden kedves adakozónak, akik szívügyüknek érezték ezt a vállalást. A kezdeti lelkesedésünk, hogy az egész templombelsőt ki tudjuk festeni egy idő után alábbhagyott, hiszen a templom beállványozása olyan összeg lett volna, amelynek előteremtésére nem látott esélyt a presbitérium. Így maradt a templombelső falainak részleges felújítása, a falak és oszlopok festése, valamint a függönyök felújítása az ablakokon. Hálás szívvel köszönjük meg az odaadó munkát a kivitelezőknek: Vincze Sándornak és munkatársainak, a Kurázsi BT.-nek. A jókedvű adakozók példája buzdított másokat is, így történhetett, hogy egy újabb névtelen felajánlás érkezett 5 és fél millió Ft értékben a templompadok és a templom fa részeinek teljes felújítására. Ezt a munkát gyülekezetünk tagja, Kis Gábor és munkatársai végezték el. Nevezhetem szolgálatnak is, hiszen szívügyükként tekintettek a feladatra, s több mindent (pl. az úrasztalát és annak környékét is) felajánlásból, adományként újították fel. Isten iránti hálaadással köszönjük.
Egy ilyen horderejű felújítás után rengeteg a takarítani való, ezért szeretném külön megköszönni Horváth Katalinnak és Betyár Gábornak, hogy vállalták eme munka irányítását és oroszlánrészét.
Az eredmény: az átfogó takarítás után, egy teljesen megújult templomba térhet vissza a gyülekezet immáron 203 nap elmúltával. Csoda volt átélni, ahogyan egyre több és több lehetőség adódott számunkra a felújításban. Csoda volt átélni, hogy mennyien hordozták imádságban ezt a munkát és meg lett az eredménye. Csoda volt átélni, ahogy naponta egyre szebb és szebb látvány fogadta az embert, ahogy belépett a templomba. Csoda átélni, hogy sokaknak fontos, szívügye, élete része az Isten háza.
Sokan mondogatják, hogy 2020 az emberiség legrosszabb éve… én azt hiszem, aki akarja, az meg tudja látni a csodákat ebben az esztendőben is, amit Isten elkészített számunkra. Az elvégzett munkáért Soli Deo Gloria, Egyedül Istené a dicsőség!
Ezért örömmel hívok mindenkit hálaadásra, közös imádságra, megerősödésre, megújulásra október 4-én, de. 10 órakor kezdődő istentiszteletünkre a megújult templomunkba. Hiszen az épület megújulása öröm számunkra és fontos dolog, de van ennél sokkal fontosabb is. Hogy mi magunk is újuljunk meg hitünkben, reménységünkben, szeretetünkben, szolgálatunkban! Hogy napról-napra megújuljunk Krisztus követésében! Hogy megteljen a templomunk hálás, szolgálatkész, elhívott emberekkel, családokkal, kicsikkel, nagyokkal. Mert a lényeg mégsem az épület renoválása, hanem az, amire Péter apostol hív minket: „Ti magatok is mint élő kövek épüljetek fel lelki házzá!” (1Péter2,5.) Hívok mindenkit szeretettel, hogy igaz legyen ránk énekeskönyvünk 155. dicséretének szava: „Szent e hely, légyenek szentek, Kik e házban megjelentek.”
Máté Csaba Sándor
református lelkipásztor

Idő

(Vasárnap) 10:00 - 11:00

Helyszín

Református templom, Tiszakécske

6060 Tiszakécske Templom tér

Szervező

Tiszakécskei Református Egyházközség 6060 Tiszakécske Templom tér 2.

X